Észak-Mongólia 2005.

 

Dzsingisz kán szülőföldje

2005. augusztus eleje, 18 nap.
Várható költség: 195 e. Ft repülőjegy, 43 USD vízum, 155 e. Ft közös költség (utazási és szállásköltség, közös élelmiszer, belépti díjak), 80 USD költőpénz.

Jelen tervben egy 2-3 napos lovastúra szerepel, amihez alapszintű lovaglótudás szükséges!

Jelentkezési határidő: május 15.

                 
Kép megtekintése nagyobb méretben

 

Augusztusban ismét fantasztikus helyekre indulunk, olyan vidékre, ahol mi sem jártunk még! A repülési időpontokat most egyeztetem. Idén a Khentii hegységet járjuk be, amit az Onon és a Kherlen folyó ölel keletről illetve délről. Itt született 1162-ben Temüdzsin, akit később Dzsingisz, vagyis Óceán vagy Egyetemes kán néven ismert meg a világ és a helyiek úgy tudják, sírját is itt kell keresni. A Nagykán temetkezési helyét a hun uralkodó, Attila sírjához hasonlatos titkok és legendák övezik, a közel Magyarországnyi területet időről időre amerikai, japán és más expedíciók fésülik át, fényképezik repülőgépről és műholdról - eddig sikertelenül.
Kép megtekintése nagyobb méretben

 

Mi nem szállunk ringbe velük, de felkeresünk mindent, ami kincset rejt ez a föld. Fogunk látni évszázados, ma is működő kolostorokat, szarvasos kövek őrizte halomsírokat, megnézzük a Kán emlékhelyét, fölkeresünk egy izgalmas barlangot, lovagolunk a tajgában és élvezzük az északibb mongolsághoz tarozó, részben sámánhitű törzs, a burjátok vendégszeretetét.
Természetesen Ulánbátort és környékét sem hagyjuk ki a sorból!Az idei expedíció feltételei nagyjából megegyeznek az előzőekkel. További információ hamarosan!
Tarts velünk!

Ha jelentkezni szeretnél, keress!

Füredi Zoltán
20-993-40-30
furedizoltan@hotmail.com

Vázlatos útiterv

 

1. nap Indulás Ferihegyről.

2. nap Reggeli érkezés Ulánbátorba. A repülőtéren bérelt terepjáró vár bennünket: teszünk egy kis kört a belvárosban, fölmegyünk egy impozáns kilátóhelyre és kilátogatunk a piacra, ahol a régi és az új Mongólia teljes anyagi kultúrája mutatja magát asztalokra, szőnyegekre teregetve. Élelmiszervásárlás után megebédelünk egy baráti család lakásán - itt le is lehet zuhanyozni -, majd elhajtunk a főváros közelében lévő Terelj felé.

3. nap A 60-as években kialakított üdülőkörzet rendkívüli sziklaalakzatairól híres. Megnézzük a Hegyikristályok völgyét és felkapaszkodunk a Teknősbéka szikla jó húsz méter magas kőfejére. Következő megállónk Nalaikh, ahol Tonjukuk, 8. századi türk főember rovásfeliratos sztéléje áll lefejezett kőemberek társaságában. Az amúgy szénbányájáról ismert településen rövid időre ellátogatunk egy betelepített kazak családhoz (ha sikerül).

4. nap Estére érünk Khentii megye központjába, Öndör khaanba és keresünk magunknak alkalmas fogadót, szállást. (A fővárostól 340 km-nyire vagyunk.)

5. nap Délelőtt meglátogatjuk a piacot és megnézzük a városka 17. századi kolostorát és izgalmas néprajzi gyűjteményét. Ha mindent láttunk, továbbindulunk; Krisztus előtt 8. századi halomsírokat, szarvasrajzos kőoszlopokat keresünk fel a lassan északnak forduló úton.

6. nap Dadalba, a Khentii keleti lábánál fekvő járásközpontba érkezünk (kb. 600 km-re Ulánbátortól).

7-10 nap Dadal környéke gyönyörű, tajgás vidék, tavaival, forrásaival, faházaival nem mondható tipikus mongol tájnak, inkább szibériai környezetet idéz. Kínálja magát, hogy néhány napot a környéken töltsünk. Itt, valahol az Onon folyó partján született Dzsingisz kán, akinek a falutól néhány kilométernyire emeltek emlékhelyet. A környéken szándékozom lovakat bérelni és helyi vezetők segítségével felkeresni a Dadaltól vagy 70 km-re északra található Tüzes barlangot. Amíg lóháton vagyunk, csomagjainkat a terepjáró szállítja. Ez a programpont változhat, de 2-3 napos lovastúrára mindenképpen sor kerül! Ezért - bár a mongol lovakat megülni nem igényel különleges lovastudást, hiszen nagyrészt lépésben megyünk - mindenképpen szükséges néhány "órát venni" előtte egy hazai lovastanyán!

 

11-13. nap Ismét UAZ terepjáróra váltunk és nekiindulunk a főváros felé, azonban nem a már megismert útvonalon, hanem a Khentii vad hegyei közt.

14-17. nap A fővárosban és környékén töltjük az utolsó napokat. Megnézzük a Bogdo Gegen, vagyis a rég elmúlt Főpap-császár kincsekkel megrakott palotáját, a páratlan egyházi remekművek múzeumát a volt Udvari Jós templomában és a Gandan Kolostort, melynek egyik szentélyépületében egy 25 méter magas, aranyozott Avalokitésvara szobor fogadja a híveket. Bemegyünk a Természetrajzi Múzeumba is, ahol a Góbiban szunnyadó óriásgyíkok, dinoszauruszok néhány "felébresztett" példányának csont-tornya rémisztgeti a látogatókat. Ha sikerül jegyet szereznem, megnézzük a Mongol Népi Együttes három órás produkcióját a Dalszínházban. Egyik nap mikrobusszal ellátogatunk Zuunmod (Száz fa) városkába. Ennek közelében található a sokak által tisztelt áldozóhelye, az Anya szikla és Mandzsusri hegyen épült kolostora. A kolostortól a Bogd uulon, vagyis a Szent hegyen átvágva 10-20 km-es gyaloglással térünk vissza Ulánbátorba.

 

18. nap Reggel szállunk fel a moszkvai gépre és még aznap este megérkezünk Ferihegyre.