Közép-Mongólia 2004.

 

Útiterv

2004. július 9 - 25.

Júli. 9. Indulás Ferihegyrõl 14:35-kor Belsõ-Ázsiába! Rövid moszkvai várakozás után este fél 10-kor szállunk fel ismét.

Júli. 10. Hat órányi repülés után reggel fél 9-kor landolunk a mongol fõvárosban. Körülnézünk egy impozáns magaslatról, aztán megebédelünk. Kis pihenõ után ismét bemegyünk a város központjába, és este megnézzük az Állami Népiegyüttes mûsorát.

Kép megtekintése nagyobb méretben

 

Júli. 11. Reggel kezdõdnek az országos Naadam fesztivál nyitó rendezvényei. Nézünk egy kis birkózást a stadionban, meglátogatjuk az íjászversenyeket és kimegyünk a város szélére, ahol a lovasfutamokat indítják.

Júli. 12. Készülõdés, esetleg rövid séta a piacon, majd bepakolás a mikrobuszba, és indulás nyugatnak. Éjszaka a Batu kán hegy Nemzeti Park területén, a Góbi homoknyúlványának közelében táborozunk.

 

Júli. 13. A nap folyamán megnézzük a frissen felújított Shankh kolostort és néhány halomsírt. Estére Khujirt üdülõvároska forróvizes fürdõjével, vegyes orosz-mongol stílusú kényelmével vár bennünket.

Kép megtekintése nagyobb méretben

 

Júli. 14. Elképesztõ tájon, az Orkhon folyó szurdokvölgyében haladunk egész nap az Ulaan Tsutgalan, vagyis a Vörös vízesés felé. Mindenütt szikla és fû, a hegygerinceken fenyõerdõk, és rengeteg állat!

Júli. 15. Egész nap a vidéken kirándulunk, horgászunk, lovaglunk - ki-ki kedve szerint. Van itt néhány érdekes vulkanikus képzõdmény, az úgynevezett kõsátrak, amiket megpróbálunk megkeresni.

Júli. 16. A folyón átkelve felkeressük a Tövkhön, azaz Komolyka kolostort, ahol a 16. században tanulóéveit töltötte az elsõ mongol egyházfõ, Zanabazar Öndörgegen. A meditációs központként mûködõ kolostor gyönyörû környezetben, egy hegyormon épült, jó másfél órás gyaloglással kapaszkodunk fel falaihoz - de inkább már csak másnap reggel.

Júli. 17. Szép vidéken autózva hagyjuk el a hegyeket, és ereszkedünk alá Karakorum, a régi, mongol kori fõváros romjaihoz. Az éjszakát a városkában töltjük.

Júli. 18. A régi kõfalakból, legendás palotákból nem sokat látunk, hiszen a város szinte teljes egészében máig a föld alatt nyugszik. Mellette épült Mongólia régi vallási központja, az Erdene Züü kolostor. Fehér ereklyetornyai, impozáns szentélyegyüttese és mûködõ imaterme igazi látványosság. Nem messze, a domboldalban még a korábbi, birodalmi idõkrõl mesél egy 14. századi kõteknõc és egy férfi nemiszervet formázó, kék tiszteleti kendõkkel övezett szobor. Mindkettõt megnézzük. Ismét a városban alszunk meg.

Júli. 19. Reggel vágunk neki a gazdagfüvû pusztának, végig az itt már megszelídült Öreg Orkhon folyását követve. Útba ejtjük Kara Balgasun-t, vagyis a 8. századi ujgurok városának romjait, és az õ hódításaikat keserû szavakkal ecsetelõ, legyõzött türk fejedelmek, Bilge kagán és Kül herceg sírfeliratait. Estére érünk kísérõink vidéki rokonságához.

 

Júli. 20-21. Látogatjuk a családokat, birkát vágunk, lovaglunk egész nap. Lehet fürdeni, horgászni a közeli Ögii tóban, vagy mormotavadászatra kísérni a férfiakat - kinek mi tetszik. Ez olyan kellemes programnak ígérkezik, hogy két napig mást se csinálunk.

Júli. 22. Reggel indulunk neki a fõváros felé vezetõ útnak. Dashinchilen környékén megpihenünk a kitajok 9. századi városában, és estére elérjük Tsogtu taiji, vagyis a Parázs herceg Tola folyó mellett épült Fehér házát, ahol a 17. században hagyta emlékül, véste kõbe távoli szerelmesét sirató verssorait.

Júli. 23. Utazás vissza Ulánbátorba, este sörözés a civilizáció közép-ázsiai közepén.

Kép megtekintése nagyobb méretben

 

Júli. 24. Megnézzük a legfontosabb múzeumokat, a régi fõpap-császár palotáját, az udvari jós templomát és a természetrajzi múzeumot, ahol a Góbiban talált õshüllõk csonttornyai leselkednek a látogatókra. És készülõdünk a másnap reggeli indulásra!

Júli. 25. Reggel 9:45-kor szállunk fel a moszkvai gépre, este 20:10-re pedig Budapestre érünk.