Közép-Mongólia 2000.

 


2000. június 30 - július 15.


Júni. 30. Utazás az Aeroflot járatával, moszkvai átszállás. Éjszaka valahol Szibéria felett a TU-154-es fedélzetén.

Júli. 1. Reggeli érkezés a mongol fõvárosba - pillantás a völgyben fekvõ városra a Zaisan Tolgoi hegyén épült szovjet-mongol emlékmû lábaitól - képeslapküldés a Fõpostáról - ebéd "anyai barátnõm", Aya néni lakásán - este 6 fele indulás nyugatnak, éjszakai táborozás a Tuul folyó partján.

2. Vásárlás Khujirt vegyesboltjában és a környékbeli halomsírok megtekintése - sátrazás az Orkhon folyó kavicsos partján.

3. Az Orkhon vízesése: csavargás a környéken, pisztrángozás, szállás és halvacsora egy vendégfogadásra berendezett (vagyis üres) jurtában.

4. A mikrobusz megfeneklik a lápban, majd defektes lesz az egyik kerék - nézelõdés a felújítás alatt lévõ Shankh kolostorban - Kharkhorin-ban: szállás turista-jurtában és szállodai szobában, hidegvizes fürdõ.

5. Erdene Züü kolostor és a kõteknõsök, kõfallosz megtekintése - érkezés az Ögii nuur (Nõvér tó) partjára, Aya néni családjához.

6. Itt a csapat szétválik, három fiú helyben marad, és három napig lovon járja a környéket, mi továbbmegyünk nyugat fele a mikrobusszal - éjszaka Arkhangai megye székhelyén Tsetserleg-ben egy fogadóban.

7. Megnézzük a kolostormúzeumot, a hegyi szentélyt és a piacot - éjszakázás a Chuluut folyó partján egy híres tiszteleti hely, a Sámánasszony fa közelében.

8. Megérkezünk a Khorgo vulkán lábához, ahonnan fölgyaloglunk a 400 m átmérõjû, mély, sziklás kráter peremére - este csukákat veszünk a Terkhii Tsagaan tó partján a gyerekektõl, és sátrat verünk.

9. Kora reggeli indulással egyvégtében tesszük meg a visszautat Aya néniék szállására, este a csapat ismét egyesül.

10. Ögii nuur járásközpontban megnézzük a helyi naadam-ot: mintegy 300 lovas száguldozik körülöttünk és a birkózótér körül.

11. Dashinchilen felé vesszük utunkat, a Kharbükhiin folyó partján egy kitaj város 9. századi romjai mellett idõzünk - hajnal három után érünk a fõvárosba, a panelházban se lift, se víz...

12. Az országos naadam lovasversenyeit nézzük meg a város szélén, és a birkózást a stadionban.

13. Délelõtt a Bogd Khaan, a volt Fõpap-császár palotájában kezdünk, aztán megnézzük az Udvari Jós templomát, a Gandan kolostort és bevásárolunk.

14. Reggeli indulás - éjszaka Moszkvában.

15. Délelõtti érkezés Budapestre