Észak-Mongólia 2006.

 


Hegyek, rénszarvasok, sámánok

Augusztus első három hetében, összesen 18 nap. (A repülőjegy-foglalások függvénye).

Várható költség:
Repülőjegy + illeték: 200.000 Ft
Mongol vízum: 43 USD
Közös költség (szállások, közös étkezés, mindennemű közlekedés, belépődíjak): 175.000 Ft
Javasolt költőpénz: 80-100 USD


Jelentkezési határidő: május 31. (Azonban akkor már nagyon kétséges a helyfoglalás a repülőgépre! Vagyis, minél előbb!!)

 

Alább olvasható a vázlatos útiterv, amit ha összejött a csapat, pontosítunk. Figyelem, ez egy közepesen megerőltető túra! Többnyire saját sátorban alszunk, és legalább 4 napot lovaglunk. Ehhez nem kell különösen jó lovastudás, de biztosan kell ülni a nyeregben. A jelenlegi tervben nincs részletezve, de sor kerülhet komolyabb gyaloglásra is. (Ha jelentkezel, küldöm a részletes információkat, felszerelés listát stb.) 2003-ban szintén ezen a vidéken jártunk, nézd meg a galériát!

Útiterv

Ulánbátorban, a repülőtéren fogom várni a társaságot egy UAZ terepjáróval. A fővárosra épp csak egy pillantást vetünk a Zaisan tolgoi kilátóhelyéről, aztán leereszkedünk a piacra, hogy kiegészítsük felszerelésünket. A piac nem csak azért érdekes, mert olcsón tudunk remek ruházatot vásárolni, hanem mert a mintegy 4 hektárnyi területen minden együtt van az árusok asztalain, ami ma és valaha is megtalálható volt az országban! Délben hatalmas ebédet csapunk egy ulánbátori baráti család asztalánál. A lakásban lehetőség lesz pakolászni és lefürdeni. Koraeste málházzuk fel az autót, és indulunk neki az északi útnak.

Khövsgöl megye központja, Mörön város fele haladunk. 850 km-es utunk rendkívüli szépségű tájakon, jobbára erdős hegyek közt halad. Útba ejtjük Amarbayasgalant kolostorát. Ez az egyik legnagyobb és legszebben felújított kolostor az országban. Megmásszuk az Uran togoo vagyis a Mester katlan vulkáni kúpját és leereszkedünk a félig feltöltődött kráterbe.

Mörön tipikus megyeszékhely, kevés kőépülettel, nagy jurtanegyedekkel, izgalmas piaccal és egy érdekes anyagú Megyei Múzeummal. A város közelében találjuk az Uushgiin uul völgyében fekvő, több mint két és fél évezred előtti temetkezési területet egyedülállóan szép szarvasrajzos kövekkel, hatalmas halomsírokkal. Északnak haladva az egyre keskenyebb, sziklás - mocsaras utakon, gyógyvizű forrásokat találunk. A környéket jobbára sámánhitű darkhadok lakják. Nomád gazdaságukat tajgai vadászattal, gyűjtögetéssel egészítik ki. Ők emelték az Öliin Khalzan hágó hatalmas ovoo-it, vagyis áldozati kőhalmait, amelyeket mi is - mint minden arra járó - megszentelünk. A hágón átkelve már valóban égbenyúló csúcsok szegélyezik a látóhatárt. Uticélunk a megyeközponttól 250 km-re fekvő Renchinlkhümbe falu.

Lovakra cseréljük terepjárónkat. Úttalan utakon, mocsaras tajgának vágunk neki, hogy megkeressük a rénszarvastartó tuvák szállását. Az UAZ, csomagjaink jó részével hátra marad a faluban, az útipoggyászt vezeték lovakra málházzuk. Az út nehéz, és mivel nincs velünk jármű, visszafordulni nem lehet. Ezért mindenképpen szükséges, hogy mindenki rendelkezzen alapvető lovastudással, hogy biztonságban érezze magát a ló hátán! A tuvák eredendően - a kutatások szerint - egy altaji török nyelvet felvett szamojéd csoport, akik kultúrájukban erősen elmongolosodtak. Teljesen archaikus, erdei életmódot folytatnak, rénszarvasokat tartanak, vadászattal, gyűjtögetéssel foglalkoznak. Sámánhitűek. Az út 4-5 napot vesz igénybe. Renchinlkhümbe faluba térünk vissza.

A Khövsgöl tó partjára indulunk. A tó Mongólia második legnagyobb kiterjedésű állóvize: 125 km hosszú és 30 km széles. Vize 262 méter mély, kristálytiszta és jegesen hideg, júniusban gyakran még jégszigeteket sodor felszínén a szél. A helyiek nagy tisztelettel "Óceán Anyának" nevezik.

Ulánbátorba visszatérve végignézzük a város főbb kultúrtörténeti attrakcióit: a Bogdo Gegen, vagyis a rég elmúlt Főpap-császár kincsekkel megrakott palotáját, a páratlan egyházi remekművek múzeumát a volt Udvari Jós templomában és a Gandan Kolostort, melynek egyik szentélyépületében egy 25 méter magas, aranyozott Avalokitésvara szobor fogadja a híveket. Szintén ellátogatunk a Természetrajzi Múzeumba, ahol a Góbiban szunnyadó óriásgyíkok, dinoszauruszok néhány "felébresztett" példányának csont-tornya rémisztgeti a látogatókat. További látványosság a Mongol Népi Együttes énekes, táncos produkciója. Természetesen ismét kilátogatunk a piacra.